japonska zahrada a hinide altanok

Tetszik Önnek egy olyan kert, amelynek minden tere ki van használva? Egy kert, amely respektálja a természet erejét és tiszteli az élőt és élettelent egyaránt.? Pontosan ez a jellemzője a japánkertnek. Tele növényekkel és élettelen elemekkel mint pl. a fa és a kő. A rend, a nyugalom és kényelem hangulata uralkodik benne. Ilyen harmonikus kertet Ön is kialakíthat otthon saját környezetében.   

A japánkert alapelvei

Ha Önt lenyűgözte ez a gondolat, vélhetőleg szüksége lesz némi segítségre a japánkert kialakításánál.   

Inspirálódjon a web-en található videókkal. Segítségére lesz viszont, ha ismerni fogja a japánkert alapelveit:

  • Az ilyen jellegű kert tartozói a növényeken kívül a homok, kövek és a víz.
  • Alkalmazzon díszítő elemeket – vázákat, szobrocskákat, napórát, harangjátékokat illetve szökőkutakat.
  • A kőből kirakott járda sem hiányozhat. A japánkertben lehetőséget kell biztosítani egy sétára a kert minden zugába. Kerülje a betonjárdák alkalmazását, használjon természetes anyagokat mint a kő vagy a fa.
  • Egy vízfelület szintén a japánkert elkerülhetetlen tartozéka. Amennyiben ez Önnél nem megvalósítható, alakítson ki egy hullámokat ábrázoló homokfelületet.
  • Nem hiányozhatnak a hidacskák. Lehetnek csupán díszítő jellegűek, ill. olyanok is, amelyek a vízfelületek felett ívelődnek és átjárást biztosítanak ezek felett. Megépítésükhöz természetes anyagokat alkalmazzon.  
  • Lényeges betartani a számok szimbolikáját. Ügyeljen az elemek páratlan csoportosítására. Ha a díszelemeket kövek alkotják, azok száma szintén páratlan legyen.
  • A kertet lehetőségen belül ne határolja el. Ennek az ön területén kívüli térhez kellene   De legalább lehetőséget biztosítani arra, hogy mások is legeltethessék szemüket a látványon.   
  • Fektessen nagy hangsúlyt a növények kiválasztására.

Milyen növényeket kellene választania? Alkalmazzon bonsait és bambuszt, de ugyanakkor alkalmas a japán cseresznye, japán juhar, ginkgo, törpefenyő, szakura, magnólia és a díszfüvek. A virágokat főleg a pivóniák, rózsák és nőszirmok képviseljék. A moha szintén megfelelő elem.

A japánkert tartozéka a japán híd vagy a kerti pavilon

Milyen szerepe van a hídnak és a kerti pavilonnak a japánkertben? Ez a hely a nyugalom és a pihenés oázisa. Kilátást kellene hogy biztosítson a kert érdekes és kifejező elemeire. A japán kultúrában találkozhatunk az úgynevezett teakertekkel, amelyeknek domináns eleme a japán stílusú kerti teapavilon. Természetesen japán stílusban megépítve. Elsőrendű képviselője a Hinode vagy a Kawaii kerti pavilon, amely az Ön japánkertjének fénypontját képezi.   

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné príspevky

historia altankov
Lugasok
Fero

A lugasok története

A lugasok vitathatatlanul a legelterjedtebb kerti építmények. A pergolákkal együtt egyre közkedveltebbek. De így volt ez vajon a múltban is?   Milyenek is voltak az

Čítaj Viac »
Scroll to Top