Hogyan válasszunk fából készült pergolát?

A fa pergolák  könnyű dísz -szerkezetei általában kertekben vagy parkokban vannak elhelyezve és ékesítik környezetüket. Szerkezetük többnyire egy egyszerű oszlopokkal vagy gerendákkal alátámasztott keret. A szó eredete a latin Pergula kifejezés, amely kiálló ereszcsatornára utal. Akár egy pavilon, szolgálhat  épületek kibővítésére, nyitott teraszok védelmére vagy mint két építmény közti összekötő elem. Gyakran tévesztjük össze a pergola és lugas kifejezéseket.  A lugas általában egy tetővel befedett fapad. Lecekből készült rácsok veszik körül amire futónövények vannak felfuttatva. A  pergola viszont lényegesen nagyobb méretű és nyitottabb  szerkezet,  általában  ülőhelyek nélkül. Pillérek és tartógerendák alkotják, nélkülözik a falakat és a tetőt.  A lugas viszont nyitott, szabadon álló szerkezet csúcsos tetővel.

pergolak

Korszerű fa pergolák

A korszerű fa pergolák alapanyaga általában a fa, vinyl, üvegszál, alumínium és PVC, tégla vagy kő oszlopokra helyezve.  Áruk különböző, az olcsóbb kategóriától a legdrágábbakig.

Ha a mintákban szeretne ihletet találni, jó címen van. Ha külső terének rendezésére keres ispirációt, jónéhány javaslattal és ötlettel szolgálhatunk. A pergolák kihasználásának lehetősége széleskörű, pihenésre, szórakozásra és kültéri tálalásra és étkezésre is alkalmas.  Otthonát barátságosabbá varázsolhatja és ami ennél is fontosabb, illik a kertjéhez és házához. A fa pergola általában az udvar vagy a kert domináns része, háttérbe szorítja a többi létesítményt.

pergolak

A fa pergola ideális hely arra, hogy körülötte gyönyörű futó növényak húzódjanak. Ha kimondottan növény-jellegű pergolát szeretne, csökkenteni kell a rácsok sűrűségét az általánoshoz viszonyítva. A pergolába be lehet iktatni egy kandallót. Egy épített kandalló az ideális megoldás, hatása kellemesebb az elemekből összeállított beton kandallónál.

A fa pergola egy konkrét kert méreteihez szabott, aprólékosan fel kell térképeznünk végső célunkat és elképzelésünket.

A kert bármely  helyére is esik a választása, összhangban kell hogy maradjon az Ön otthona stílusával.  Ezért szánjon elég időt a pergola piackutatására és a részletes dizájn megtervezésére

Ügyeljen a jóváhagyásokra és engedélyezésekre, ezeket feltétlenül a munka kezdete előtt biztosítsa be .

Győződjön meg arról, hogy az építkezési anyagok alkalmasak-e kültéri használatra. Ma már fém pergolák is rendelkezésre állnak.

A fa pergolát úgy kell megépíteni, hogy ellenálló legyen. Csavarokat kell alkalmazni szögek helyett a szerkezet hosszútávú szilárdsága és a biztonság érdekében.

Rendelkezésre állnak előre gyártott elemekből összerakható pergolák, ha azonban Ön nem egy ezermester, használja a tapasztalt szakember szolgáltatásait.

Kérje az építő engedélyének felmutatását, esetleg egy előzőleg elvégzett munka bemutatását.

A kert megépítésének megtervezése és kivitelezése szórakoztató és pihentető elfoglaltság. Zöld labirintusok, macskaköves utak, kis tavak, szökőkutak, színes virágok és kis kerek koronájú fák, amelyek a kerti utat szegélyezik – ezek mind olyan elemek, amelyek csodálatos hangulatot idéznek elő. Utóvégre nincs is annál jobb érzés, mint mikor saját kis földi paradicsomában élvezheti megérdemelt pihenőjét.

Tekintse meg honlapunkon a „termékek“ fejezetet. Lépjen velünk kapcsolatba, mi a lehető legrövidebb időn belül jelentkezünk.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné príspevky

historia altankov
Lugasok
Fero

A lugasok története

A lugasok vitathatatlanul a legelterjedtebb kerti építmények. A pergolákkal együtt egyre közkedveltebbek. De így volt ez vajon a múltban is?   Milyenek is voltak az

Čítaj Viac »
Scroll to Top