Bútorok pergolákba és kerti pavilonokba. Milyen típusút válasszunk?

drevena pergola milano

Egy tökéletes pergola vagy kerti pavilon megfelelő bútort igényel.  Habozik a kiválasztásakor? A lehetőségekkel, a kerti bútorok egyes típusainak előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban néhány praktikus tanáccsal szeretnénk Önt ellátni.

A kerti bútor kiválasztása előtt

Elsősorban tisztáznunk kell a bútortól való elvárásunkat. A funkció betöltése fontos vagy inkább a dizájn? A legolcsóbb bútort válassza, ami rövid időn belül cserére szorul? Esetleg a kerti bútor jó minőségére törekszik, amely hosszú évekre tesz jó szolgálatot.

Fontos kritérium továbbá, hogy a bútort téli időszakban rossz időjárás esetén zárt helyen raktározza vagy a helyszínen tárolja. Ha ezekre a kérdésekre megtalálja a megfelelő választ, egyszerűbbé teszi a bútor megvásárlását. Tehát milyenek a lehetőségek?

A kerti bútor anyaga szerinti választás

Teraszainkon és kerti pavilonjainkban egykor csupán olcsó műanyag bútor volt található. Idővel azonban a dizájn és funkció betöltése iránti igények megváltoztak. Milyen tulajdonképpen a jelenlegi kínálat?

  1. Fából készült bútor. Sokak részére ez az abszolút befutó.Ez a természetes anyag tökéletesen illik be a kerti környezetbe és kellemes hangulatot biztosít. Előnye az ellenállóság (tölgy, bükk, északi fenyő, exotikus fák) és a hosszú élettartam. Természetesen elkerülhetetlen a rendszeres ápolás. Hátránya a magasabb árfekvés. Az ilyen bútor főleg a kerti pavilonokba alkalmas.
  2. Rattan bútor. Itt lehetőség nyílik műrattan illetve természetes rattan bútor mellett való döntésre. A rattan bútor nagyon esztétikus viszont a fonás minősége és szerkezete okozza aránylag rövid élettartamát. Ezt a típusú bútort főleg zárt téli kertekbe tudnánk javasolni.
  3. Fémből készült bútorok. Ismét két lehetőségünk van, választhatunk alumíniumból vagy acélból készült bútort. Mindkét esetben jellemző a hosszú élettartam, figyeljünk azonban a konkrét gyártóra. Az alumínium bútor falainak vastagsága legyen minimálisan 2 mm a teherbírás és forma megőrzése érdekében. Az alumínium pergola kiváló környezetet nyújt egy alumíniumból készült bútornak, hiszen összeillenek és kiegészítik egymást. Az acél bútor gyakorlatilag megsemmisíthetetlen.Kisebb hiányossága a gyors hővezetés, a nyári napsugarak könnyen átforrósíthatják. Ez a probléma egy szövetpárna elhelyezésével orvosolható.
  4. Műanyag kerti bútorok. Klasszikus és olcsón elérhető megoldás.Hátránya az alacsony teherbírás és egy idő elteltével a pórusos szerkezet okozta nehéz tisztítás. Karbantartása viszont víz és tisztítószer alkalmazásával nagyon egyszerű.
  5. Beton bútor. A bútor szerkezete /lábak/ betonból az ülőrészek és az asztallap viszont fából készül. Az ilyen jellegű bútor egy épített kerti pavilonba kiválóan alkalmas.

Amint ezt a fentiekből látjuk, nagyon sok a lehetőség. Amennyiben Ön jó minőségű és egyben szép kerti bútort szeretne, a fa illetve alumínium melletti döntést ajánljuk.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné príspevky

historia altankov
Lugasok
Fero

A lugasok története

A lugasok vitathatatlanul a legelterjedtebb kerti építmények. A pergolákkal együtt egyre közkedveltebbek. De így volt ez vajon a múltban is?   Milyenek is voltak az

Čítaj Viac »
Scroll to Top