A lugasok története

historia altankov

Aktualizované

A lugasok vitathatatlanul a legelterjedtebb kerti építmények. A pergolákkal együtt egyre közkedveltebbek. De így volt ez vajon a múltban is?  

Milyenek is voltak az első lugasok

A lugasok már 5000 éve használatosak voltak. Az egyiptomi kertekben épültek, első tulajdonosai neves családok tagjai. Hittek abban, hogy kertjük maga a földi paradicsom, amelyet magukkal szerettek volna vinni a túlvilági életükbe. Gyakoriak voltak az egész kertekkel együtt sírboltjaikra festett lugasok. Ilyen rajzokra bukkantak az i.e. 1400 – as évekből származó sírboltokon.

Más országokban is nagy népszerűségnek örvendtek. A tehetős rómaiak és Pompeii lakosai is építettek lugasokat. Kisebb székesegyházra emlékeztettek és isteneiket ábrázolták bennük.  

Nem hiányoztak a perzsiai kertekből sem, ahol megközelítőleg a 10. században színes gyékénysátrakra hasonlítottak, illetve kétemeletes kupolás márványoszlopos építmények arany ülőkékkel. Gyakran létesültek medencék mellett vagy kerti vízáramlat mentén.  

Japánban a lugasoknak emberemlékezet óta sajátos jelentőségük volt. Teázóként szolgáltak és lelki gyakorlatokat tartottak alattuk. Később, a reneszánsz idején, szentélyként meditációk helyszínei lettek. Többnyire kolostorok kertjeiben létesültek. Saját japánkertet szeretne? Tekintse meg Hinode lugasunkat.

Nem hiányoztak a perzsiai kertekből sem, ahol megközelítőleg a 10. században színes gyékénysátrakra hasonlítottak, illetve kétemeletes kupolás márványoszlopos építmények arany ülőkékkel. Gyakran létesültek medencék mellett vagy kerti vízáramlat mentén.  

Japánban a lugasoknak emberemlékezet óta sajátos jelentőségük volt. Teázóként szolgáltak és lelki gyakorlatokat tartottak alattuk. Később, a reneszánsz idején, szentélyként meditációk helyszínei lettek. Többnyire kolostorok kertjeiben létesültek. Saját japánkertet szeretne? Tekintse meg Hinode lugasunkat.

Honnan ered a lugas fogalom?

A lugasok népszerűsége a középkorban sem csökkent. Olaszországban az ún. „belvederek“ voltak népszerűek. Ezek nagyon hasonlítottak a lugasokra, fedéllel voltak ellátva és egy vagy több oldaluk volt nyitott. A 14. században megnőtt a lugasok száma Franciaországban, ami nagyban befolyásolta Angliát, ahol a 15. században szinte gombaként kezdtek szaporodni.      

Az Erzsébet-korban szórakozás helyszínévé váltak. A 17. század végén kifejezetten a kínai stílusú lugasok kerültek előtérbe.  

Valószínűleg erre a korra, talán 1752-re, vezethető vissza a gazebo (lugas) angol kifejezés keletkezése, amely az angol gaze szóból és a latin ebo képzőből áll és szószerinti jelentése „nézni fogok”. Ez egy nagyon találó kifejezés a lugas számára. Hiszen ez egy olyan építmény, amelyből az egész kert megcsodálható!  

Az első lugasok Amerikában

Amerika területén a lugasok csak a 18. században lettek népszerűek a jól jövedelmező középosztály képviselői körében. Későbben kegyvesztettekké váltak, ezt a széles tornácos házak népszerűsége okozta. Viszont a lugasok a 20. században újra divatba jöttek, az emberek különösen a háztól való távolságukat értékelték, ami elegendő magányt és nyugalmat biztosított számukra.  

Mi a jelenlegi helyzet?

A lugasok száma növekvő tendenciát mutat. Főleg látványukkal terelik magukra a figyelmet, mert a kert legszebb díszei. Az emberek értékelik kihasználásuk sokrétűségét és azt az intimitást és nyugalmat, amelyet a lugasok biztosítanak. Korszerű lugasok nem csupán a családi kertekben, hanem parkokban és más közterületeken is épülnek. Nagy előnyüaz, hogy a tulajdonos elképzelése szerint különböző dizájnokban gyárthatóak Ön milyen lugast álmodott meg magának?  Ezt az álmát valóra tudjuk váltani!

Som majiteľom firmy Gazebo s.r.o, ktorá sa špecializuje na návrh a výstavbu exkluzívnych altánkov a pergol. Roky skúseností a práce s drevom som postupne nadobudol v zahraničí. Vďaka čomu som si po návrate na Slovensko priviezlol veľa nápadov a technologických postupov používaných pri výrobe, ktoré tu ešte neboli.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné príspevky

Kövess minket Facebookonn és Instagramo

Drevená pergola Miláno s prestrešením lepené bezpečnostné sklo. #drevená pergola#prístrešok#drevený prístrešok
8 0
Drevená pergola Rio Grande 2013 #drevená pergola #pergola #drevený prístrešok
11 0
Sme hrdí na to, že ako jediná firma sme mali možnosť inštalovať najexkluzívnejšiu Bioklimatickú pergolu na Slovensku. Pergolu pre najúspešnejšiu spoločnosť na svete McDonalds. Spoločnosť, ktorá je lídrom vo svojom obore a dlhodobo určuje trend nielen v stravovaní, ale aj špičkovým dizajnovým prevedením každej svojej prevádzky. Najnovšie a najkvalitnejšie materiály vždy ako prvá zapracuje do svojich interiérov po celom svete. Ďakujem ešte raz za príležitosť prispieť týmto exkluzívnym výrobkom v exteriéry McDonalds a pridať tejto výnimočnej spoločnosti pomyselnú čerešničku na torte.
Ďakujeme a želáme veľa úspechov a krásnych exteriérov
24 0
Drevená pergola Miláno #drevená pergola #prístrešok #samonosná pergola
10 0
Drevená pergola Miláno viac na www.gazebo-altanky.sk #drevená pergola #drevený prístrešok #pergola
9 0
zimná záhrada Top class #zimná záhrada #hliníková pergola #prístrešok
16 0
Drevená pergola Kartágo #drevená pergola #pergola #drevený prístrešok
12 0
Drevená pergola Kartágo #drevená pergola #prístrešok drevený
16 0
Drevená pergola Santorini #drevená pergola #drevený prístrešok #pergola
11 0
Zimná záhrada s obvodovým zasklením #zimná záhrada #drevená pergola #prístrešok
15 1
Drevená pergola Miláno #pergola drevená #prístrešok
8 0
Hliníková pergola s bočným tienením #hliníkový prístrešok #pergola
16 0
Hliníková pergola Basic class #pergola #hliníková pergola #prístrešok
11 0
Hliníková pergola Top class #hliníkový prístrešok #hliníková pergola #pergola
10 0
drevená pergola Kartágo #drevená pergola #pergola #drevený prístrešok
10 0
Samonosná hliníková pergola Economic class #hliníková pergola #pergola #hliníkový prístrešok
6 0

Szívesen adunk tanácsot a választásban

Ingyenes konzultáció

Kattintson vagy húzza a fájlokat erre a területre a feltöltéshez. You can upload up to 5 files.
Elolvastam a feltételeket Adatvédelmi irányelvek
5/5

Amit az ügyfelek mondanak rólunk

Gyakran Ismételt Kérdések

Ez számos kritériumtól függ, például a pavilon méretétől, típusától és a rendelkezésre álló anyagoktól, amelyekből készült. Normál méretekben, amelyek 400 x 400 cm-esek, a szállítási idő 5-6 hét körül van.

A pavilon és a lugas ára tartalmazza a végső felületkezelést, teljes összeszerelést a megrendelő kulcsrakész helyszínén importtal.

Az alumínium kerti pergola beépítése mérettől függően 1-2 napot vesz igénybe.

A pavilonok árai a magasabbak közé tartoznak. Ez mindig a pavilon kiegészítő felszerelésétől függ. Mindegyik művészi alkotás kivételes dizájnnal és minőségi kidolgozással.

Scroll to Top