Egzotikus fafajok

Merbau

Merbau

Egyedülálló az élettartama. A friss fa színe piros, a napsütés hatására azonban sötétbarna színűvé változik. Kivételesen kemény fa, rendkívül alacsony száradási fokozattal. Nagyon stabil, nincs rá befolyással a páratartalom bármilyen ingadozása. Délkelet Ázsia trópusi zöld és száraz erdeiben növekszik, többnyire Burmában, Indonéziában és Malajziában.

Bangkirai

Bangkirai

Tartóssága még felületkezelés nélkül is kiváló. Előnye a kéménységében és hosszú élettartamában rejlik, vegyi kezelése nem szükséges. Halvány-, közepesen barna szinű amely idővel fakóvá válik. Esztétikai hatása ezzel nem csökken.

Jatoba

Jatoba

Szépségének köszönhetően, gazdag színezetével és keménységével az egyik legnépszerűbb egzotikus fa. Keménységéből kifolyólag tartós tárgyak, így pl. korlátok, sporteszközök és padlók készítéséhez alkalmazzák.

Teakfa

Teakfa

A teakfa a Föld egyik legértékesebb, legellenállóbb és legtartósabb fája. Közepes fajsúlyú, dekoratív, ellenáll a gombáknak, rovaroknak, savaknak. Tartós sós vízben, nedves környezetben, talajjal való érintkezéskor. Hajók és vízi szerkezetek építéséhez ideális. Dél- és Délkelet-Ázsia trópusi erdeiben fordul elő: Indonéziában, Burmában és Thaiföldön.

Wenge

wenge

A wenge egy nagyon értékes és népszerű dekoratív afrikai fa. Észrevehetően sötét már-már fekete színű, láthatóan pórusos, jellegzetes szerkezettel. Egy nagyon kemény nagy ellenállással bíró fa, megmunkálása általában fáradtságos, megerőltető munkát igényel. Gyakran alkalmazzák a bútoriparban, de furnérok, padlók készítésére és a szobrászatban is használatos.

Zebrano

Zebrano

A zebrano másképpen zingana egy trópusi fa jellegzetes csíkozással és feltűnő bordázattal. A világos, sötét és közepesen barna sávok a sugárirányú széleken egyenesen húzódnak, azonban a homlokzati oldalon és a felületeken hullámokat alkotnak. Sugár irányú szeleteléssel furnérok készítésére alkalmas.

Scroll to Top