A japán Hinode kerti pavilon gyártása és építése

A japán hinode kerti pavilon gyártása és építése

Műhelyünkben befejezéséhez közelednek a fából készült kerti pavilon gyártásának munkálatai. Itt kell összeillesztenünk az egész pavilont ahhoz, hogy lássuk, tökéletes pontossággal ülnek-e az egész építmény részletei.

A kerti pavilon minden egyes része szét van szedve, ezek felülete részletesen le van kezelve és színük összehangolva. A pavilon minden elemét precízen csomagoljuk, a szerelés helyszínére szállítjuk és jöhet az összeállítás.

Első nap

A pavilon alapszerkezete egy napon belül felépíthető. Itt már semmi sem lephet meg minket, hiszen a pavilon szerkezete műhelyünkben már teljes egészében fel volt építve.

Második, harmadik nap

A pavilon tetőszerkezetének kétirányú behajlítása az arany színűre festett faburkolat igényes rögzítését követeli. Nagy türelmet igényel a vízelvezetéses tetőburkolat felső rostjának elkészítése. Minél jobban közelítünk a tető csúcsához, annál bonyolultabb a lecezés hajlítása. A pavilon burkolásához és rostjához 2000 rozsdamentes acélcsavart használunk el. A pavilon fedelének meredek lejtése miatt ez egy igényes és fizikailag megterhelő szerelés.

Negyedik – tizenegyedik nap

Megkezdődött a vízelvezetéses fedőlemez felrakása a pavilon tetejére. Ez a legrégebbi típusú fedőlemez. A rómaiak Kína által voltak inspirálva, ahol a tetők bambuszból készültek. Kúp alakúak voltak és könnyen egymásba illeszkedtek. Ezt követően feltalálták az ívelt agyagból készült vízelvezető típusú tetőcserepet. Az egész pavilonon 2850 darab 20x10cm méretű kis vízelvezető tetőcserép helyezkedik el. Minden egyes darabot át kell egy bizonyos helyen fúrni és rozsdamentes acélcsavarral a pavilon tetején előkészített rosthoz csavarozni. 2850-szer átfúrni a cserepet, elhasználni 60drb fúróhegyet és 2850 csavart becsavarni. Ezek a számok minden szerelésnél megismétlődnek! A pavilon tetőgerincének cserepeit malterágyba helyezzük. A pavilon minden sarkára 80 kg malter szükséges, amely összetétele az időjárási viszontagságokkal való ellenállóképesség miatt régi recept alapján van elkészítve.

Tizenkettedik és tizenharmadik nap

Az állás építése hozzávetőleg két órát vesz igénybe. Ez egy fontos kellék a pavilon tetejének befejezési munkálatainál. Mivel a felrakás alulról fenti irányba halad, a felső részhez érve nem léphetünk a már lejjebb lerakott cserépre. Ez már csak egy kis lépés az igényes felrakás befejezéséhez! A befejezett mű látványa egyszeriben feledteti velünk a pavilon gyártásához és szereléséhez szükséges erőfeszítést, a munka igényességét. Gyönyörű érzéssel tölt el minket, hogy ilyen kivételes építményt alkothatunk, amelynek évek múltával mindig szebb lesz a patinája. Lassan érik mint a jó bor, minél idősebb lesz, annál jobban érvényesül annak gyönyörűsége!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné príspevky

historia altankov
Lugasok
Fero

A lugasok története

A lugasok vitathatatlanul a legelterjedtebb kerti építmények. A pergolákkal együtt egyre közkedveltebbek. De így volt ez vajon a múltban is?   Milyenek is voltak az

Čítaj Viac »
Scroll to Top